امروزه اندام زیبا بسیار اهمیت پیدا کرده است و ورزشهای تناسب اندام در سالهای اخیر بسیار رونق گرفته است. ورزش بدنسازی یکی از ورزشهای پرورش و تقویت عضلات برای رسیدن به اندامی قدرتمند و همچنین زیبا است.
این ورزش در سال های اخیر بسیار تخصصیتر صورت گرفته و نتایج خوبی به علاقهمندان خود ارائه کرده است. در این مطلب از فیتامین آموزشهای لازم برای انجام ورزش بدنسازی را به شما ارائه میدهیم.
بدنسازی چیست؟
بدنسازی یک ورزش بسیار کاربردی برای داشتن اندامی زیبا و سلامت است. در حقیقت ورزش بدنسازی بدن را عضلانی و به شکل دلخواه در میآورد. در این ورزش با تلفیق تمرینات ورزشی و تغذیه مناسب عضلاتی قدرتمند و اندامی ورزیده خواهید داشت.
به فردی که تمرینات سخت ورزش بدنسازی را انجام میدهد، بدنساز میگویند. در بدن سازی حرفه ای فرد فیگورهای مشخصی را انجام میدهد. به همین ترتیب رتبه بدنسازان بر اساس تقارن عضلانی، حجم توده عضلانی، اندازه و سایز عضلات، فیگورها و ژستها رتبه بندی میشوند.
بدنسازی رشتههای مختلفی دارد و در هر رشته سبک تمرین و نوع عضله سازی متفاوت است که در ادامه میخوانیم. در این مطلب از فیتامین درباره تاریخچه ورزش بدنسازی، انواع آن و تغذیه در بدنسازی مطالبی ارائه می کنیم.
تاریخچه ورزش بدنسازی
ورزش بدنسازی از زمانهای بسیار دور رواج داشته و فقط شکل آن متفاوت بوده است. در زمان مصر باستان، بلند کردن سنگهای سنگین (بهعنوان وزنه) رواج زیادی داشت. وزنهبردارهای قدرتمند در نمایشهای عمومی ظاهر شده و یکدیگر را به چالش میکشیدند. البته در آن زمان تمرکز روی پرورش اندام نبود. حتی اغلب آنها اندامی پر چربی، ولی صرفا درشت و قوی هیکلی داشتند.
این نمایشها تا اواخر قرن نوزدهم میلادی ادامه داشت. در همان زمان یوجین ساندو (Eugene Sandow) عنوان قویترین مرد را به دست آورد. یوجین ساندو (پدر بدنسازی مدرن) در نمایش «قویترین مرد جهان» به تماشاچیها اجازه داد از اندام زیبا و عضلانی او لذت ببرند.
پس از آن به سرعت ورزیدگی، زیبایی، قدرت و عضلات پرورش یافته او مشهور شد. همچنین سبک او معروف و وسایل تمرینی (هالترها، وزنهها و دمبل) او پر فروش شد.
به همین ترتیب کمکم ورزش بدنسازی با هدف «ساختن اندام عضلانی، ورزیده و قدرتمند» بین مردم و ورزشکاران جا باز کرد. امروزه شاهد مسابقات جهانی زیبایی اندام با جوایز میلیون دلاری هستیم.
انواع رشتههای ورزش بدنسازی
بسیاری از ورزشکاران با اندام و تمرینات مختلف بدنساز به حساب می آیند؛ چرا که ورزش بدنسازی رشتههای مختلفی را شامل میشود. اگر قصد دارید که در یک باشگاه بدنسازی ثبت نام کنید یا بدنساز هستید. پس شناخت بیشتر این ورزش خالی از لطف نیست و باعث پیشرفت بیشتر شما میشود.
رشتههای ورزش بدنسازی شاید شبیه به هم باشند؛ اما سیستم تمرینی، رژیم غذایی و حتی برنامه ریکاوری هر کدام با یک دیگر متفاوت است. در ادامه مطالبی درباره انواع رشتههای بدنسازی به شما ارائه می کنیم.
۱. پرورش اندام (بادی بیلدینگ)
پرورش اندام (بادی بیلدینگ) یکی از رشتههای اصلی ورزش بدنسازی است. در بادی بیلدینگ عضله سازی و ورزیدگیِ آن با معیار وزن سنجیده می شود؛ بنابراین بدنسازان در این رشته ورزشی بر اساس وزن طبقهبندی میشوند. هر چقدر بدنساز قد کوتاهی داشته باشد، شانس بیشتری در مسابقات حرفهای دارد (امکان نمایش بیشتر عضلات در فرد قد کوتاه).
معمولا افرادی با تیپ بدنی آندومورف در رشته پرورش اندام موفقتر عمل میکنند؛ اما این به آن معنا نیست که دیگر تیپهای بدنی نمیتوانند در پرورش اندام بدرخشند. از قهرمانان رشته بادی بیلدینگ میتوان به رونی کلمن، هنی لی و آرنولد شوارتزنگر اشاره کنیم.
۲. بادی کلاسیک
در سال ۲۰۱۶ بخش بادی کلاسیک (Classic Physique) معرفی شد. این رشته ورزشی یکی از جدیدترین و جذابترین بخشهای المپیا است.
بدنسازان این ورزش در طول دوران تمرین به عضلهسازی و حجمگیری مشغولند؛ اما به اندازه مردان پرورش اندامی نیز درشت و حجیم نمیشوند. حتی عضلات بیش از حد حجیم از دور مسابقه خارج میشوند. در این رشته عموما بدنسازان قد بلند شرکت دارند و عضله سازی بر کشیدگیِ و کات عمقی آن استوار است.
۳. فیتنس فیزیک
در سال ۲۰۱۲ طی مسابقات المپیا یک دسته ورزشی جدید به نام فیتنس فیزیک معرفی شد. در این رشته ورزشی تمرکز روی ساختار جذاب بدن است. در حقیقت فیتنس فیزیک نمایش نسبت چشمگیر عرض زیاد شانه به دور باریک کمر است.
پرورش عضلات بازوها، سرشانه، سینه، پشت و ساق در رشته فیزیک مدنظر است. بدنسازان فیزیک در مسابقات از شلوارک تا روی زانو استفاده میکنند. چون توجه روی پرورش عضلات چهار سر ران نیست. شرط نهایی شرکت در مسابقات فیتنس فیزیک چربیِ زیر ۵٪ است.
۴. وزنهبرداری (پاورلیفتینگ)
پاورلیفتینگ یک ورزش بدنسازی بسیار قدرتی است. تمرکز این رشته به طور کامل روی قدرت بدنساز است. همچنین استفاده از وزنههای سنگین و رکورد وزنهبرداری در این رشته مورد توجه است.
از آنجا که رقابت در این رشته ورزشی از طریق سنجش قدرت صورت میگیرد. بنابراین بسیاری از بدنسازانِ پاورلیفتر صرفا اندام متناسبی ندارند. حتی ممکن است بدن شان چربی هم داشته باشد.